Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, haftada 3 frekans olarak planlanan THY’nin Şam seferlerinin Suriye'de istikrarın tesisi için önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu seferler, Suriye'deki geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası açısından kritik bir rol oynayacak.
Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, ulaşımın modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti. “Ulaşılabilirlik ve hız kavramları yaşamlarımızı şekillendiren en temel faktörler haline geldi.” dedi. Bu bağlamda, havacılığın küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, zaman kıtlığının bireyleri daha kısa sürede daha uzak mesafelere gitmeye yönelttiğini belirtti. “Havayolu, bu ihtiyacı karşılayan en etkin araç konumunda.” ifadesini kullandı. Havayolu ile ulaşımın her geçen gün daha çok tercih edildiğini dile getirdi.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu belirtti. Ülkenin bu avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için havacılık alanında büyük yatırımlar yapıldığını ifade etti. 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye, havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline geldi.
Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin Esad’ın devrilmesiyle Suriye’de yeni bir dönemin başladığını belirtti. “Suriye’deki BAAS rejiminin devrilmesinin ardından aksiyon alarak yetkili ekiplerimizi Halep ve Şam Havaalanlarına gönderdik.” dedi. Ekiplerin mevcut durumu inceleyip gerekli raporlamaları yaptığını ifade etti.
Uraloğlu, “Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli uzmanlık ve destekleri sağlıyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın da Şam’a bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yaptığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havayollarında dünyanın önde gelen transit merkezlerinden biri haline geldiğini vurguladı. 23 yılın sonunda Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısının 81’den 175’e çıktığını belirtti. “Yıl içerisinde 30 tane ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirdik.” dedi.
Uraloğlu, taşıyıcıların haklarını genişletmeye ve menfaatlerini korumaya devam edeceklerini ifade etti. “Bu kapsamda, taşıyıcılarımızın özellikle Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği gibi önemli pazarlarda etkinliğini artırmak amacıyla ilgili otoriteler ile temaslarımız sürmektedir.” şeklinde konuştu.
Havacılık sektöründe yolcuların ve havayolu taşımacılarının haklarını koruyacak yeni düzenlemeler başlatıldığını belirten Uraloğlu, uçak içerisinde güvenliği tehlikeye atan davranışlar için sert cezalar getirildiğini ifade etti. “Uçakta tütün ürünleri kullanılmasından havalimanlarında güvenlik taramasına direnç gösterenlere kadar sert yaptırımlar uygulanacaktır.” dedi.
Uraloğlu, yolcu sayısının 230 milyonu aştığını ve 2024 yılında iç hatlarda 95 milyon, dış hatlarda ise 134 milyon yolcuya hizmet verileceğini belirtti. “Toplam yolcu trafiğinde 2023'e göre yüzde 7,5 artış yaşandı.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda 3 paralel pistin aynı anda kullanılabileceğini açıkladı. “Bu sistem hayata geçtiğinde İstanbul Havalimanı daha çok uçuş operasyonu gerçekleştirerek Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak birinciliğini sürdürecektir.” dedi. Tüm etapları tamamlandığında 150 havayolu şirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlanacağını belirtti.
Uraloğlu, THY’nin dünyada bir numara olma iddiasının altında tam bir başarı hikayesinin yattığını ifade etti. “THY, 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olmuştur.” dedi. Uraloğlu, THY'nin gelecekte daha büyük başarılara imza atması için önemli bir adım atıldığını belirtti.