Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesine ulaşarak Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki yerini güçlendirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydunun 6 başarılı ateşleme ile daimi yörüngesine ulaştığını duyurdu. 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesi hedefleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yörüngesine yolculuğunun tamamlandığını açıkladı. Uydunun 9 Temmuz’da SpaceX'e ait Cape Canaveral'dan fırlatıldığını belirten Uraloğlu, 20 Temmuz’da 50 derece doğu yörüngesine ulaştığını bildirdi. Bugün itibariyle 42 derece doğu yörüngesine ulaştığı ifade edildi.
Türksat 6A’nın, Türkiye’nin uzaydaki varlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Bu uydu Türkiye’nin hem uzaydaki geleceğini şekillendirecek hem de dünyadaki gücünü artıracak bir projenin sonucudur” dedi. Uydunun 35 bin 786 kilometre uzakta jeosenkron yörüngesinde yörünge testlerine tabi tutulacağı belirtildi.
Türksat 6A’nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesinin arkasında Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programının bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı” dedi. Uraloğlu, 10 yıl önce sözleşmesine imza atılarak başlatılan Türksat 6A’nın, Türksat’ın kuruluşuyla başlayan 20 yıllık bir hayalin sonucu olduğunu ifade etti.
Uydunun yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH ile birlikte çalışıldığını hatırlatan Uraloğlu, “Bu firmalarımız tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça artık uydu deneyimi kazanmış oldu” dedi. Türkiye’nin uzayda daha fazla söz sahibi olacağına dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece doğu yörüngesine ulaşmasının ardından faydalı yük testlerinin tamamlandığını belirtti. Uydunun 15 yıllık görevine hazır bir şekilde 42 derece doğu yörüngesine geçtiğini ifade etti. Uydunun uzayda toplam 6 ateşleme yaptığını ve başarıyla yörüngesine ulaştığını gururla söyledi.
Uraloğlu, “Türksat 6A’nın bu testlerin hepsinden de başarıyla geçtiğini gururla söylemek isterim” dedi. Nihai kabulün yapılmasının ardından uydunun 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile Türkiye'nin uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu kategorisine yükseleceğini belirtti. “Artık haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek” dedi. Uydunun, Türkiye’nin uzayda daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacağı ifade edildi.
Türksat 6A'nın, Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfusu 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkaracağı belirtildi. Uraloğlu, “Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek” dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin son 20 yılda yaşadığı dönüşümün önemli olduğunu vurguladı. “Denizde, karada, demir yolarında ve uzayda Türkiye’nin gücünü bütün dünyanın gördüğünü” söyledi. Uraloğlu, Türksat 6A ile birlikte Türkiye’nin uzayda da söz sahibi ülke konumuna yükseleceğini belirtti.
Uraloğlu, “Türkiye’nin bölgesinde lider, dünyada da söz sahibi ülke olmaya devam ettiğini” ifade etti. Türksat 6A’nın, Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendireceği ve uluslararası alanda daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacağı vurgulandı.