Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Genç Mühendislerle Geleceği Tartıştı

Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde mühendis adaylarıyla bir araya gelerek Türkiye'nin ulaşım vizyonunu paylaştı. Gençlerin gelecekteki rolüne vurgu yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Mühendis Adaylarıyla Bir Araya Geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü 20. Yıl Özel Oturumu’nda Türkiye'nin ulaşım vizyonunu genç mühendis adaylarıyla paylaştı. Uraloğlu, gençlerin gelecekteki rolüne vurgu yaparak, Türkiye'nin ulaşım sistemlerinin gelişimine dair önemli bilgiler sundu.

Türkiye’nin Ulaşım Vizyonu

Bakan Uraloğlu, etkinlikte yaptığı sunumda, “Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır.” dedi. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye’nin mega projeleri ve ulaştırma yatırımları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Uraloğlu, genç mühendislerin gelecekte ülkeye büyük katkılar sağlayacağına inandığını belirtti. “Sizin buradan mezun olup belirli görevlere geldiğiniz zaman ülkemize, coğrafyamıza ve bütün dünyaya çok güzel hizmetler yapacağınıza canı gönülden inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Coğrafi Konumun Önemi

Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun jeostratejik önemine dikkat çekti. Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesindeki yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde yer alıyor. Bu durum, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki rolünü güçlendiriyor.

Uraloğlu, Türkiye’nin bulunduğu konum itibariyle Orta Koridor’un da merkezinde olduğunu belirtti. Bu koridorun güçlendirilmesi için çeşitli projelerin hayata geçirileceğini ifade etti.

Ulaşım Altyapısındaki Gelişmeler

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım altyapısının son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu, bugün 29 bin 730 kilometreye ulaştı. Otoyol uzunluğu ise 3 bin 796 kilometreye çıkarıldı.

Uraloğlu, “Karayollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğu yaklaşık 69 bin kilometre. 2002 yılında sadece 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlıyken bugün tam 77 il bölünmüş yolla bağlı.” şeklinde konuştu.

Demiryolu ve Hava Ulaşımı Projeleri

Türkiye’de yaklaşık 14 bin kilometre demiryolu ağı bulunduğunu belirten Uraloğlu, yüksek hızlı demiryollarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını ifade etti. Ayrıca, Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projelerinin de devam ettiğini kaydetti.

Uraloğlu, Türkiye’nin 175 ülke ile hava ulaşım anlaşması olduğunu ve 351 noktaya uçtuğunu belirtti. Havalimanı sayısının 58’e çıkarıldığını vurguladı.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Bakan Uraloğlu, 2035 yılında satılacak her iki araçtan birinin elektrikli olacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 208 bin civarında olduğunu ve şarj istasyonlarının sayısının da arttığını ifade etti.

Ayrıca, akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Uraloğlu, otonom sürüşe yönelik altyapının birkaç yıl içinde hayata geçirileceğini açıkladı.